Обращаем Ваше внимание: Министерство образования и науки рекомендует в 2017/2018 учебном году включать в программы воспитания и социализации образовательные события, приуроченные к году экологии (2017 год объявлен годом экологии и особо охраняемых природных территорий в Российской Федерации).

Учителям 1-11 классов и воспитателям дошкольных ОУ вместе с ребятами рекомендуем принять участие в международном конкурсе «Законы экологии», приуроченном к году экологии. Участники конкурса проверят свои знания правил поведения на природе, узнают интересные факты о животных и растениях, занесённых в Красную книгу России. Все ученики будут награждены красочными наградными материалами, а учителя получат бесплатные свидетельства о подготовке участников и призёров международного конкурса. ПОДАТЬ ЗАЯВКУ НА КОНКУРС.
Главная / Начальные классы / Қосындыны санға бөлу. математика

Қосындыны санға бөлу. математика

Скачать материал

Шығыс  Қазақстан Облысы

 Семей қаласы

Қ. Рысқұлбеков атындағы  № 33 орта  мектебінің

Бастауыш сынып мұғалімі

 Кадиркешова  Куралай  Есимхановна


Сабақтың тақырыбы: Қосындыны санға бөлу.

Сабақтың мақсаты: Қосындыны санға бөлуге байланысты тапсырмалар орындау. Математикалық тілді, жадын дамыту. Пәнге деген қызығуын ояту, ананы сыйлауға тәрбиелеу.
Сабақтың әдісі: кубизм
Сабақтың көрнекілігі: математикалық фигуралар, текше.
  Пәнаралық байланыс: қазақ тілі, еңбек

Сабақтың барысы:
Ұйымдастыру
Психологиялық дайындық:
Жарқын күн, жарқын күн!
Мен сені сүйемін.
Мен сенен сұраймын!
Бер маған жарқын күн,
Бейбіт күн жылуын!
Бер маған жарқын күн,
Денсаулық, ізгілік!

Негізгі бөлім

- Бүгінгі сабақта қандай қажетті құралдарды пайдаланамыз. Оны біліп алу үшін мына тапсырманы орындаймыз.

1-тапсырма ( кестелік көбейту, бөлу)

Ы З Л Қ
54:9 6*6 72:9 9* 5

Қ Ы З Ы Л
45 6 36 6 8

54:9=Ы 72:9=Л
6*6 =З 9*5 =Қ

Ж С Ы Л А

9* 6 49:7 9* 7 9* 9 6* 7

Ж А С Ы Л
54 42 7 63 81

9*6= Ж 9*7= Ы 6*7=А
49: 7= С 9*9=Л

Ы Р А С

8* 6 81:9 32:8 8* 7
C А Р Ы
56 4 9 48

8*6= Ы 32: 8=А
81: 9= Р 8*7=С

- Қандай сөздер шықты?
- Қызыл, жасыл, сары.
- Бұл сөздер нені білдіреді?
- Заттың түсін білдіреді?
- Ендеше бүгін бізге қызыл, жасыл, сары түсті қағаздар керек екен.
- Олай болса, түрлі-түсті қағаздан математикалық фигураларды қиып алып, жапсырмалау арқылы тапсырмалар орындаймыз. Әуелі шеңбердегі тапсырманы орындау.

2-тапсырма (қосындыны санға бөлу)

(50+15):13 (32+48):8=10 (19+17):4=9
(9+9):6=3 (52+11):9=7 (42+24):6=11

Тақтаға шеңбер жапсырылған қағазды ілу

Келесі фигураны алып, тапсырмасын орындаймыз.

3-тапсырма (амалдарды орындау)

50*7+50-(32-26)*5=370 (74-38):4-54=45
1) 32-26=6 1) 74-38=36
2) 50*7=350 2) 36: 4=9
3) 6*5=30 3) 9*11=99
4) 350+50=400 4) 99-54=45
5) 400-30=370

36*3+12*(800:80)=228
1) 800:80=10
2) 36*3=108
3) 12*10=120
4) 108+120=228

Екі фигураны біріктіріп жабыстыру

-Балалар, ненің бейнесіне ұқсайды?
- Басқа фигураларды пайдаланып, ары қарай басқа заттың бейнесін жасауға болады екен.

Сергіту сәті
Біз бөлдік, көбейттік, Қанатымыз сермелсін,
Өте қатты шаршадық. Бір, екі,бір, екі,
Қолдарымыз жайылды, Қолдар жанға созылып,

Бір, екі, бір, екі
Түссін қолдар төменге,
Ұшаққа мін сен демде!

Ары қарай жолақшаны аламыз.
4-тапсырма (есептер шығару)

Қияр – 12 кг
Қызанақ – 15 кг
Бөлінді – 3кг
Банка – ?
Шешуі: (12+15):3=9
Жауабы: 9 банка қажет болды.

5 жәшік – 40 кг
7 жәшік – ? кг
Шешуі: (40:5)*7=56
Жауабы: 7 жәшіктің массасы 56 кг

Жолақшаны біріктіру
- Ненің бейнесі шықты?
- Алдымызда қандай мереке келе жатыр?
- Анамызға сыйлық дайын болды. Анамызға бермес бұрын төртбұрышты пайдаланып тапсырма орындайық.

5- тапсырма(өрнек құру)

1. 75 және 27 сандарының айырмасын 3 есе арттыр;
(75-27)*3=48*3=144

2. 40 және 16 сандарының қосындысын 7 есе кеміт;
(40+16):7=8
3. 70 және 4 сандарының көбейтіндісін 40 есе кеміт
70*4:40

Біз доспыз гүлдермен
Текке оны жұлмаймыз.
Той күні бір-бірден
Аналарға сыйлаймыз.

Күннің шуағы жылы,
Ананың құшағы жылы.

Ғабит Мүсірепов атамыз «Адамда не қасиет болса,
бәрі күннің көзі мен сүтінен алынған қасиет » дегендей,
үшбұрыштың ішіне анамыздың бойындағы жақсы
қасиеттерді жазуға болады.
(парасатты, кішіпейіл, мейірімді, ақылды, ақкөңіл, ибалы, инабатты,
келбетті, сүйкімді)

Кубизм әдісі Қорытындылау

3
1. 3 нешеге тең? (27)
2. (40+16):4 (14)
3. Ұзындығы – 8 см
ені – 6 см
2
S – ?см (8*6=48)
4. 81:9 (9)
5. 29 дм = vv м (290)
6. (8+3)*5 (55)

Бағалау
Әр оқушы өзін көңіл-күйге қарай бағалайды
Үйге тапсырма: № 11,12 (202 – бет)  




Қосындыны санға бөлу. математика
Скачать материал
  • Начальные классы
Описание:

  Шығыс  Қазақстан Облысы

 Семей қаласы

Қ. Рысқұлбеков атындағы  № 33 орта  мектебінің

Бастауыш сынып мұғалімі

 Кадиркешова  Куралай  Есимхановна

 

Сабақтың  тақырыбы: Қосындыны  санға бөлу.

Сабақтың мақсаты: Қосындыны санға бөлуге байланысты тапсырмалар орындау. Математикалық тілді, жадын дамыту. Пәнге деген қызығуын ояту, ананы сыйлауға тәрбиелеу.
Сабақтың әдісі: кубизм
Сабақтың көрнекілігі: математикалық фигуралар, текше. Пәнаралық байланыс: қазақ тілі, еңбек

Сабақтың барысы:
Ұйымдастыру
Психологиялық дайындық:
Жарқын күн, жарқын күн!
Мен сені сүйемін.
Мен сенен сұраймын!
Бер маған жарқын күн,
Бейбіт күн жылуын!
Бер маған жарқын күн,
Денсаулық, ізгілік!

Негізгі бөлім

- Бүгінгі сабақта қандай қажетті құралдарды пайдаланамыз. Оны біліп алу үшін мына тапсырманы орындаймыз.

1-тапсырма ( кестелік көбейту, бөлу)

Ы З Л Қ
54:9 6*6 72:9 9* 5

Қ Ы З Ы Л
45 6 36 6 8

54:9=Ы 72:9=Л
6*6 =З 9*5 =Қ

Ж С Ы Л А

9* 6 49:7 9* 7 9* 9 6* 7

Ж А С Ы Л
54 42 7 63 81

9*6= Ж 9*7= Ы 6*7=А
49: 7= С 9*9=Л

Ы Р А С

8* 6 81:9 32:8 8* 7
C А Р Ы
56 4 9 48

8*6= Ы 32: 8=А
81: 9= Р 8*7=С

- Қандай сөздер шықты?
- Қызыл, жасыл, сары.
- Бұл сөздер нені білдіреді?
- Заттың түсін білдіреді?
- Ендеше бүгін бізге қызыл, жасыл, сары түсті қағаздар керек екен.
- Олай болса, түрлі-түсті қағаздан математикалық фигураларды қиып алып, жапсырмалау арқылы тапсырмалар орындаймыз. Әуелі шеңбердегі тапсырманы орындау.

2-тапсырма (қосындыны санға бөлу)

(50+15):13 (32+48):8=10 (19+17):4=9
(9+9):6=3 (52+11):9=7 (42+24):6=11

Тақтаға шеңбер жапсырылған қағазды ілу

Келесі фигураны алып, тапсырмасын орындаймыз.

3-тапсырма (амалдарды орындау)

50*7+50-(32-26)*5=370 (74-38):4-54=45
1) 32-26=6 1) 74-38=36
2) 50*7=350 2) 36: 4=9
3) 6*5=30 3) 9*11=99
4) 350+50=400 4) 99-54=45
5) 400-30=370

36*3+12*(800:80)=228
1) 800:80=10
2) 36*3=108
3) 12*10=120
4) 108+120=228

Екі фигураны біріктіріп жабыстыру

-Балалар, ненің бейнесіне ұқсайды?
- Басқа фигураларды пайдаланып, ары қарай басқа заттың бейнесін жасауға болады екен.

Сергіту сәті
Біз бөлдік, көбейттік, Қанатымыз сермелсін,
Өте қатты шаршадық. Бір, екі,бір, екі,
Қолдарымыз жайылды, Қолдар жанға созылып,

Бір, екі, бір, екі
Түссін қолдар төменге,
Ұшаққа мін сен демде!

Ары қарай жолақшаны аламыз.
4-тапсырма (есептер шығару)

Қияр – 12 кг
Қызанақ – 15 кг
Бөлінді – 3кг
Банка – ?
Шешуі: (12+15):3=9
Жауабы: 9 банка қажет болды.

5 жәшік – 40 кг
7 жәшік – ? кг
Шешуі: (40:5)*7=56
Жауабы: 7 жәшіктің массасы 56 кг

Жолақшаны біріктіру
- Ненің бейнесі шықты?
- Алдымызда қандай мереке келе жатыр?
- Анамызға сыйлық дайын болды. Анамызға бермес бұрын төртбұрышты пайдаланып тапсырма орындайық.

5- тапсырма(өрнек құру)

1. 75 және 27 сандарының айырмасын 3 есе арттыр;
(75-27)*3=48*3=144

2. 40 және 16 сандарының қосындысын 7 есе кеміт;
(40+16):7=8
3. 70 және 4 сандарының көбейтіндісін 40 есе кеміт
70*4:40

Біз доспыз гүлдермен
Текке оны жұлмаймыз.
Той күні бір-бірден
Аналарға сыйлаймыз.

Күннің шуағы жылы,
Ананың құшағы жылы.

Ғабит Мүсірепов атамыз «Адамда не қасиет болса,
бәрі күннің көзі мен сүтінен алынған қасиет » дегендей,
үшбұрыштың ішіне анамыздың бойындағы жақсы
қасиеттерді жазуға болады.
(парасатты, кішіпейіл, мейірімді, ақылды, ақкөңіл, ибалы, инабатты,
келбетті, сүйкімді)

Кубизм әдісі Қорытындылау

3
1. 3 нешеге тең? (27)
2. (40+16):4 (14)
3. Ұзындығы – 8 см
ені – 6 см
2
S – ?см (8*6=48)
4. 81:9 (9)
5. 29 дм = vv м (290)
6. (8+3)*5 (55)

Бағалау
Әр оқушы өзін көңіл-күйге қарай бағалайды
Үйге тапсырма: № 11,12 (202 – бет)  

 

 

 

  


 



Самые низкие цены на курсы переподготовки

Специально для учителей, воспитателей и других работников системы образования действуют 50% скидки при обучении на курсах профессиональной переподготовки.

После окончания обучения выдаётся диплом о профессиональной переподготовке установленного образца с присвоением квалификации (признаётся при прохождении аттестации по всей России).

Обучение проходит заочно прямо на сайте проекта "Инфоурок", но в дипломе форма обучения не указывается.

Начало обучения ближайшей группы: 11 октября. Оплата возможна в беспроцентную рассрочку (10% в начале обучения и 90% в конце обучения)!

Подайте заявку на интересующий Вас курс сейчас: https://infourok.ru

Скачать материал
Автор Кадиркешова Куралай Есимхановна
Дата добавления 05.01.2015
Раздел Начальные классы
Подраздел
Просмотров 1859
Номер материала 34391
Скачать свидетельство о публикации

Оставьте свой комментарий:

Введите символы, которые изображены на картинке:

Получить новый код
* Обязательные для заполнения.


Комментарии:

↓ Показать еще коментарии ↓