Актуализация знаний и постановка проблемы.
Этап урока
«Вызов».
Цель – актуализировать знания обучающихся о
еде.
Цель для обучающихся – уметь проводить
различие между здоровым и вредным питанием, выделять главные признаки
здорового питания.
Цель для педагога - побудить обучающихся к
активной познавательной деятельности при выполнении кластера и выявить
уровень знаний обучающихся о правильном питании.
Задачи:
обобщить и закрепить знания обучающихся о
правильном питании;
формировать умение работать в группе;
создать условия
для определения «знаю-хочу знать по теме для осознания целей урока».
Формы и методы
организации фронтальной деятельности обучающихся –
словесный (беседа,
вопросы педагога и ответы учеников);
наглядный (презентация
в Power Point).
Технология
критического мышления (кластер).
Критерии
определения уровня внимания и интереса обучающихся к уроку: своевременное и
правильное выполнение заданий;
эмоциональный
настрой обучающихся.
Методы
мотивирования (стимулирования обучающихся) в ходе занятия:
одобрение,
похвала;
создание
ситуации успеха (задания подобраны с учетом возраста и уровня подготовки обучающихся).
Этап урока «Осмысление.
Цель - развивать
критическое мышление через чтение информационного текста.
Цель для обучающихся - уметь находить и
анализировать нужную информацию, обмениваться мнениями.
Цель для педагога – побудить обучающихся к
активности для овладения новыми знаниями.
Задачи:
развивать навыки исследовательской работы;
формировать умение работать в группе;
способствовать налаживанию межличностных
отношений между учениками в группе.
Формы и методы изучения нового материала:
ИНСЕРТ, РАФТ.
Критерии определения уровня внимания и
интереса обучающихся:
своевременное и правильное выполнение
заданий всеми
учениками;
эмоциональный настрой учеников.
Методы
мотивирования (стимулирования обучающихся) в ходе занятия:
одобрение,
похвала; создание ситуации успеха.
Рефлексия.
Цель для обучающихся - самостоятельно делать
выводы.
Цель для педагога – оценить деятельность
обучающихся по конечному результату.
Методы организации:
словесный: монологические высказывания,
синквейн;
наглядный: кластер.
Задание на дом
Цель для обучающихся – закрепить полученные
знания на уроке.
Цель для педагога - осуществить контроль
знаний, полученных учениками на уроке.
|
Teacher motivates the students
using presentation in Power Point.
Pay attention to the screen
(slide №4) and formulate the theme of the lesson.
What can you see? How can you connect two words
(rainbow and food)?
What is the theme of our
lesson? Students work in groups, suggest their answers.
The theme of our lesson is «Rainbow
of Food»
Teacher creates favourable conditions for definition
«know-want to know» Let’s summarize all the information on the topic and make
a special scheme which is called «cluster».
Work in groups .Write in your sheets
of paper «Food». And as
you know food may be… Make the clusters.
Students work in
groups. They choose associations, express
their opinions, make clusters.
Teacher hangs clusters on the blackboard. (Приложение
№3)
Students present their clusters. They show
creativity and
explain the main points of their works.
Teacher:
We’ve just made a cluster. At the end of our lesson we’ll
return to it to add new details. And now it’s time to get more information.
Teacher creates favourable conditions for understanding
new theme
,draws students attention to (slides №5,6) and tell them about
Dr. Eric Braverman who is the author of the
rainbow diet.
Students listen to the teacher, familiarize Braverman’s
books.
Teacher:
you can find new information for your clusters in the text
«Rainbow of Food p.102-103 «Spotlight».
Teacher asks students to listen to the text.
Listen to the recording and follow the text.
Teacher asks students to read the text and make notes.
While reading make notes in the
margins.
Choose facts you know and you
don’t know.
Приложение
№ 4 (метод ИНСЕРТ)
Students read the text and make notes in the margins,
choose new information and exchange their opinions.
They speak about colour
food and how colour is related to food.
Students come
to the conclusion that colour of food is very important for health.
Teacher monitors
the task and offers help as necessary.
Teacher tells students to make monologue in groups. (метод РАФТ)
Teacher offers different situations for each group.
Students cast roles (a sportsman, a student, a journalist)
and retell their monologues.
The first group represents a sportsman on the eve of the
competition.
The second group represents a student on the eve of the difficult
exam.
The third group represents a journalist on the eve of the
important interview.
What will you eat before these important events?
Teacher:
Let’s return to our cluster and add new information using
new facts from the text.
Students complete the
clusters
Teacher:
I think now you understand the
importance of colour food.
And our task is to summarize
everything we know about this diet.
Students make a cinquain.
We have to make only 5
points:
1. What are we talking about
today? Example:
(1word- a
noun)
Food
2. Give me 2 adjectives characterizing this
noun.
(healthy, tasty).
3. Give me 3 verbs connected
with this verb. (bake, steam, boil).
4. Give me a sentence (only
4 words) describing
this
noun. (Colour
food is useful)
.
5.Give
me only 1 word ( a synonym) which will
complete
a cinquain.
Diet!!!
Teacher:
At home review all the aspects
of a
healthy diet and write a
healthy
menu.
Teacher
draws students’ attention to
the
screen(slide №6).They can see
the example
of menu.
Teacher
I’d like to thank you for good work at the
lesson.
Your marks are…………
The lesson is over. Good bye!
|
Оставьте свой комментарий
Авторизуйтесь, чтобы задавать вопросы.