Главная / Начальные классы / Екі таңбалы санға көбейту мен бөлу. Санды қосындыға көбейту және бөлу.

Екі таңбалы санға көбейту мен бөлу. Санды қосындыға көбейту және бөлу.

Идёт приём заявок на международный конкурс по математике "Весенний марафон" для учеников 1-11 классов и дошкольников

Уникальность конкурса в преимуществах для учителей и учеников:

1. Задания подходят для учеников с любым уровнем знаний;
2. Бесплатные наградные документы для учителей;
3. Невероятно низкий орг.взнос - всего 38 рублей;
4. Публикация рейтинга классов по итогам конкурса;
и многое другое...

Подайте заявку сейчас - https://urokimatematiki.ru

Скачать материал

hello_html_m2a7690f7.gifСабақтың тақырыбы: Екі таңбалы санға көбейту мен бөлу. Санды қосындыға көбейту және бөлу.

Сабақтың мақсаты:

Білімділік Оқушыларды санды екі таңбалы санға көбейту мен бөлудің

ерекшеліктерімен таныстыру. Дамытушылық: Есепті шығару және түрлендіру, ауызша

және жазбаша есептеу дағдыларын дамыту.Тәрбиелік: Балаларды білімділікке,

адамгершілікке, жолдастық қарым-қатынасқа тәрбиелеу.

Сабақтың типі: Оқушылардың жаңа білімді меңгеру сабағы.

Сабақтың түрі: Аралас сабақ.

Әдіс-тәсілдері: Түсіндіру, сұрақ-жауап, көрнекілік көрсету арқылы түсіндіру,жарыс.

Көрнекілік: Көбейту кестесі.

Сабақтың барысы:

Ұйымдастыру кезеңі: а) Сәлемдесу , оқушыларды түгендеу.

ә) Сабаққа әзірлігін тексеру, оқу құралдарын дайындау.

Үй тапсырмасын тексеру: №9 тексеріледі.

Білімді жан-жақты тексеру кезеңі.

  1. Пепендикуляр және параллель түзулер.

  2. Шеңбер және дөңгелек.

  3. Тік төртбұрыш‚ шаршы.

  4. Параллелепипед‚ текше.

Оқушылардың білімді белсенді меңгеруге дайындау кезеңі..

Кім шапшаң?

12 ∙ 2 = 24 13 ∙ 2 = 26 14 ∙ 2 = 28 15 ∙ 2 = 30 16 ∙ 2 = 32 17 ∙ 2 = 34

12 ∙ 3 = 36 13 ∙ 3 = 39 14 ∙ 3 = 32 15 ∙ 3 = 45 16 ∙ 3 = 48 17 ∙ 3 = 51

12 ∙ 4 = 48 13 ∙ 4 = 52 14 ∙ 4 = 56 15 ∙ 4 = 60 16 ∙ 4 = 64 17 ∙ 4 = 68

Жаңа сабақ.

Сабақ мақсатымен таныстыру.

Оқушыларды санды екі таңбалы санға көбейту мен бөлу


В С



















А Д


(4+2)×3

3×(4+2)

(4+2)×3 =3×(4+2)


(4+2)×3=6×3=18 Көбейтудің терімділік қасиеті

(4+2)×3=4×3+2×3=12+6=18 Көбейтудің қосуға қатысты үлестірімділік қасиеті

2–тапсырма.

5×(7+10) =85 6×(20+300) =1920 7×(400+8000)=58800

(30×6):5= 360 (30×8):8 =30 (200×2):2=200

3–тапсырма. Тиімді тәсілмен есептеп шығар.

15×(28+72)=15×(72+28)=100×15=1500 – Ауыстырымдылық қасиетті қолданамыз.

(15x3):9=45:9=5

25×(4+400)=25x4+25x400=10100

(40x7):7=40

39×(547+453)=36x1000=36000

(40x7):4=280:4=70


5×3=3×5=15 Көбейтудің ауыстырымдылық

6×4=4×6=24 қасиеті



(3×2)×4=6×4=24 Көбейтудің терімділік

3×(2×4)=3×8=24 қасиеті



(2+4)×2=2×2+4×2=12 Көбейтудің қосуға қатысты

(3+5)×2=3×2+5×2=16 үлестірімділік қасиеті

5‚6–тапсырмалар. Есептер.

А. Барлығы – 11898 көл.

Көкшетау – 1896 көл

Солт.Қазақстан – ? көл‚ Көкшетаудан 356 көл артық

Қостанай – ? көл‚ қалғаны

11898–1896–(1896+356)=7750(көл) – қалғаны

Ж: Солт.Қазақстанда 2252 көл‚ Қостанайда 7750 көл бар.

Ә. Атырауда – 2150 көл

Семей – ? көл‚ одан 1186 көл кем

Ақтөбеде – ? көл‚ Семей өңірінен 784 көл артық

  1. 2150–1186=964 (к.) – Семей өңірі

  2. 964+784=1748 (к.) – Ақтөбе

  3. 2150+964+1748=4862 (к.) – үш өңірде

Ж:Барлығы 4862 көл

  1. 24кг-3 кг қаймақ Шешуі: 40:(24:3)=5

40кг-? кг Жауабы: 5 кг қаймақ алынады

24кг-6 кг сүзбе Шешуі: 40:(24:6)=10

40кг-? кг Жауабы: 10 кг сүзбе алынады

7.

Шаршы пішіндес қағаз ауданы – 16 дм²

а=4 дм, себебі S= 4×4=16 дм²


Куб тәрізді жәшік көлемі 64 дм³

а=4 дм, себебі V=4×4×4=64 дм³

Шығ. тапсырма.

37х59+41х37+63х59+41х63= ( 37х59)+(41х37)+(63х59)+(41х63)=10000

Сабақты қорыту: Біз не білдік? Талқылау.

Оқушы білімі мен белсенділігін бағалау.

Үйге тапсырма: 8,9 -тапсырма.





Екі таңбалы санға көбейту мен бөлу. Санды қосындыға көбейту және бөлу.

Выберите специальность, которую Вы хотите получить:

Обучение проходит дистанционно на сайте проекта "Инфоурок".
По итогам обучения слушателям выдаются печатные дипломы установленного образца.

ПЕРЕЙТИ В КАТАЛОГ КУРСОВ

Скачать материал
  • Начальные классы
Описание:

Сабақтың   тақырыбы:   Екі  таңбалы  санға көбейту  мен  бөлу. Санды  қосындыға  көбейту және бөлу.  

Сабақтың   мақсаты:   

Білімділік   Оқушыларды  санды  екі  таңбалы  санға көбейту  мен бөлудің

ерекшеліктерімен  таныстыру. Дамытушылық:  Есепті  шығару  және  түрлендіру,  ауызша

және  жазбаша  есептеу  дағдыларын  дамыту.Тәрбиелік:   Балаларды  білімділікке,

адамгершілікке,  жолдастық  қарым-қатынасқа тәрбиелеу.

Сабақтың   типі:          Оқушылардың  жаңа  білімді  меңгеру  сабағы.

Сабақтың  түрі:           Аралас  сабақ.

Әдіс-тәсілдері:   Түсіндіру,  сұрақ-жауап, көрнекілік  көрсету  арқылы  түсіндіру,жарыс.

Көрнекілік:           Көбейту   кестесі.

Сабақтың   барысы:

 Ұйымдастыру  кезеңі: а)     Сәлемдесу ,   оқушыларды   түгендеу.  

                                           ә)     Сабаққа  әзірлігін  тексеру,  оқу  құралдарын дайындау.

Үй   тапсырмасын   тексеру:  №9 тексеріледі.

Білімді жан-жақты  тексеру кезеңі.

  1. Пепендикуляр  және  параллель түзулер.
  2. Шеңбер  және  дөңгелек.
  3. Тік  төртбұрыш‚  шаршы.
  4. Параллелепипед‚  текше.

Оқушылардың  білімді  белсенді  меңгеруге  дайындау  кезеңі..

Кім шапшаң?

12 ∙ 2 = 24       13 ∙ 2 = 26      14 ∙ 2 = 28      15 ∙ 2 = 30          16 ∙ 2 = 32               17 ∙ 2 = 34

12 ∙ 3 = 36       13 ∙ 3 = 39      14 ∙ 3 = 32      15 ∙ 3 = 45          16 ∙ 3 = 48               17 ∙ 3 = 51

12 ∙ 4 = 48       13 ∙ 4 =  52     14 ∙ 4 = 56      15 ∙ 4 = 60          16 ∙ 4 = 64               17 ∙ 4 = 68

Жаңа  сабақ.

Сабақ  мақсатымен  таныстыру.   

Оқушыларды  санды  екі  таңбалы  санға көбейту  мен бөлу

 

В                                             С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А                                            Д

 

(4+2)×3

3×(4+2)

(4+2)×3 =3×(4+2)

 

(4+2)×3=6×3=18                         Көбейтудің  терімділік  қасиеті   

(4+2)×3=4×3+2×3=12+6=18      Көбейтудің  қосуға  қатысты    үлестірімділік     қасиеті   

2–тапсырма.

5×(7+10) =85                              6×(20+300) =1920                7×(400+8000)=58800

(30×6):5=  360                              (30×8):8 =30                       (200×2):2=200

3–тапсырма.  Тиімді  тәсілмен  есептеп  шығар.

15×(28+72)=15×(72+28)=100×15=1500     – Ауыстырымдылық  қасиетті  қолданамыз.

(15x3):9=45:9=5

25×(4+400)=25x4+25x400=10100

(40x7):7=40

39×(547+453)=36x1000=36000

(40x7):4=280:4=70 

 

5×3=3×5=15      Көбейтудің      ауыстырымдылық

6×4=4×6=24                        қасиеті

 

 

(3×2)×4=6×4=24             Көбейтудің  терімділік

3×(2×4)=3×8=24                            қасиеті

 

 

(2+4)×2=2×2+4×2=12    Көбейтудің  қосуға  қатысты

(3+5)×2=3×2+5×2=16       үлестірімділік     қасиеті

5‚6–тапсырмалар.  Есептер.

А. Барлығы – 11898  көл.

Көкшетау – 1896  көл

Солт.Қазақстан – ? көл‚  Көкшетаудан    356  көл  артық

Қостанай – ? көл‚  қалғаны

11898–1896–(1896+356)=7750(көл) – қалғаны

Ж:  Солт.Қазақстанда  2252  көл‚ Қостанайда  7750  көл  бар.

Ә. Атырауда – 2150  көл

Семей – ? көл‚  одан  1186  көл  кем

Ақтөбеде – ?  көл‚  Семей  өңірінен  784  көл  артық

1)      2150–1186=964 (к.) – Семей  өңірі

2)      964+784=1748 (к.) – Ақтөбе

3)      2150+964+1748=4862 (к.) – үш  өңірде

Ж:Барлығы 4862 көл

6.      24кг-3 кг қаймақ                 Шешуі: 40:(24:3)=5

40кг-? кг                             Жауабы: 5 кг қаймақ алынады

24кг-6 кг сүзбе                 Шешуі: 40:(24:6)=10

40кг-? кг                             Жауабы: 10 кг сүзбе алынады

7.

Шаршы  пішіндес  қағаз  ауданы – 16 дм²

а=4 дм,  себебі    S= 4×4=16 дм²

 

Куб  тәрізді  жәшік  көлемі  64 дм³

а=4 дм,  себебі   V=4×4×4=64 дм³

Шығ. тапсырма.

37х59+41х37+63х59+41х63= ( 37х59)+(41х37)+(63х59)+(41х63)=10000

Сабақты  қорыту:  Біз  не  білдік?  Талқылау.

Оқушы  білімі  мен  белсенділігін  бағалау.

Үйге  тапсырма:   8,9 -тапсырма. 

 

 

 

 

Автор Сариева Акмарал Нурымбетовна
Дата добавления 09.01.2015
Раздел Начальные классы
Подраздел
Просмотров 3068
Номер материала 48377
Скачать свидетельство о публикации

Оставьте свой комментарий:

Введите символы, которые изображены на картинке:

Получить новый код
* Обязательные для заполнения.


Комментарии:

↓ Показать еще коментарии ↓