Главная / Математика / Розкладання многочленiв на множники з використанням формул скороченого множення.(7клас)

Розкладання многочленiв на множники з використанням формул скороченого множення.(7клас)

Алгебра 7 клас

Борозенець Алла Григорівна

Вчитель вищої категорії

Олександрівська загальноосвітня школа

І-ІІІ ступенів

Снігурівської районної ради

Миколаївської області


Урок-подорож

Тема: Розкладання многочленiв на множники з використанням формул скороченого множення.

Мета: Формувати вмiння i навички учнiв застосовувати формули скороченого множення пiд час виконання тотожних перетворень виразiв; розвивати увагу, спостережливiсть пiд час виконання завдання, розвивати життеву компетентність, загальний розвиток учнiв, розвивати розум, почуттiя волi, вмiння жити серед людей, творчу особистість; розширити кругозiр учнiв, пов’язуючи математику з іншими предметами;

виховувати культуру мовлення, упевненiсть в своїх силах.

Тип уроку: підсумковий урок.

Обладнання:роздатковий матерiал, iндивiдуальнi та колективнi завдання, кросворд.

Хiд уроку

I. Органiзацiйний момент

Сьогоднi чудовий день! I хоча на нас чекає багато серйозної пізнавальної роботи, хай це не заважає нам залишатися в гарному настрої кажуть, щоб краще засвоїти матеріал потрібно цього захотіти.

До нас завiтали гостi. Я сподiваюсь на успiшну працю, на уроцi ви зможете показати свої знання, вмiння та кмiтливiсть.

Девiз уроку: Думати-колективно,

Дiяти- оперативно,

Сперечатись- доказово,

Це для всiх обов’язково!

Вчитель: До школи на адресу учнiв 7 класу прийшло електронне повiдомлення.

Лист: Шановнi учнi, до вас звертається група альпіністів. Запрошуємо вас здійснити разом з нами сходження на вершину. Але гора не звичайна. Щоб нею піднятися, потрібно подолати багато перешкод, а вони будуть зявлятися у вигляді математичних завдань. Ми впевнені,що у вас вистачить терпіння, знань, навичок і вмінь і ви допоможете нам у цій нелегкій справі.

З повагою група альпіністів.

Вчитель: Ну що не відмовляємось?

Учні: Ні!

Ми любим мандрівки,ми любим походи,

Чи світить сонце, чи знов негода,

Ми вже в дорозі,вітер в обличчя,

Алгебраїчний край до себе кличе.

Вчитель: Перед початком подорожі нам необхідно повторити теорію.

І .Завдання Теоретичне

ІІ .Завдання. Конкурс-розминка Мозковий штурм

Вчитель: Починаємо з рівнини. Я вважаю, що перед сходженням вам потрібно розім’ятись.

1.Розминка;піднести до квадрата вирази:

а)5а; б)-hello_html_m19e8bb17.gif ; в)-0,3а;

2Який одночлен піднесли до квадрату, щоб дістати такі вирази:

а)hello_html_1294f5ce.gifzhello_html_4fbf37b8.gifkhello_html_4fbf37b8.gif; б)0.25аhello_html_4fbf37b8.gifbhello_html_297a2b59.gif; в)36хhello_html_4fbf37b8.gifуhello_html_4fbf37b8.gif;

3.Знайти подвоєні добутки двох виразів:

а)7х і 5у; б)4а і hello_html_m3d4efe4.gifb; в)0.1k і 5

ІІІ. Завдання Індивідуальне:Обережно! Гірська річка.

1.Подати тричлен у вигляді квадрата двочлена;

1hello_html_4fbf37b8.gif-2хуhello_html_4fbf37b8.gif=

а)хhello_html_4fbf37b8.gifhello_html_4fbf37b8.gif

б)(х-у)hello_html_4fbf37b8.gif

в)(х+у)hello_html_4fbf37b8.gif

2)рhello_html_4fbf37b8.gif+2рb+bhello_html_4fbf37b8.gif=

а)рhello_html_4fbf37b8.gif-bhello_html_4fbf37b8.gif

б)(р+b)hello_html_4fbf37b8.gif

в)(р-b)hello_html_4fbf37b8.gif

3)Розкласти на множники

mhello_html_4fbf37b8.gif-nhello_html_4fbf37b8.gif=

а)(m-n)(m+n)=

б)(m-n)(m-n)=

в)(m+n)(m+n)=

4)аhello_html_4fbf37b8.gif+4аb+4bhello_html_4fbf37b8.gif =

а)(а+2b)(а+2b)=

б)(а-2b)(а+2b)=

в)(а-2b)(а-2b)=

5) 25-10а+аhello_html_4fbf37b8.gif=

а)(5+а)(5+а)=

б)(5-а)(5+а)=

в)(5-а)(5-а)=

6)аhello_html_4fbf37b8.gif+8bhello_html_m5d4c989e.gif=

а)(а+2b)(аhello_html_4fbf37b8.gif+2аb+4bhello_html_4fbf37b8.gif)

б)(а+2b)(аhello_html_4fbf37b8.gif-2аb+4bhello_html_4fbf37b8.gif)

в)(а+2b)(аhello_html_4fbf37b8.gif+4аb+4bhello_html_4fbf37b8.gif)

г) )(а+2b)(аhello_html_4fbf37b8.gif-4аb+4bhello_html_4fbf37b8.gif)

7)Подайте у вигляді многочлена;

(х+1)(хhello_html_4fbf37b8.gif-х+1)=

а)хhello_html_m5d4c989e.gif+1

б)хhello_html_m5d4c989e.gif-1

в)(х-1)hello_html_m5d4c989e.gif

г)(х+1)hello_html_m5d4c989e.gif

8.Розвяжіть рівняння

хhello_html_4fbf37b8.gif+16=0

а)х=4; б)х=-4; в)х=4 ,х=-4; г) розвязків немає

9.)(х+5)hello_html_4fbf37b8.gif=0

а)х=5; б)х=-5; в)х=5; г) розвязків немає

10.хhello_html_m5d4c989e.gif-27=0

а)х=3; х=-3; б)х=-3; в)х=3; г) розвязків немає.

Відповідь

1.Б 6.Б

2.Б 7.А

3.А 8.Г

4.А 9.Б

5.В 10.В

Вчитель: Рухаємось далі

Завжди в дорозі легше йти, якщо товариш поруч. Тож наступне завдання виконаємо разом.

ІІІ .Завдання Поєднай правильно

  1. hello_html_4fbf37b8.gif- 3bhello_html_4fbf37b8.gif= 1) (а – b)hello_html_4fbf37b8.gif

  2. аhello_html_4fbf37b8.gif+ 4аb + 4bhello_html_4fbf37b8.gif= 2) 3 (а- b)hello_html_4fbf37b8.gif

  3. аhello_html_4fbf37b8.gif- 2аb- bhello_html_4fbf37b8.gif= 3) (а -2b (ahello_html_4fbf37b8.gif+2ab + 4bhello_html_4fbf37b8.gif)

  4. hello_html_4fbf37b8.gif- 6аb+3bhello_html_4fbf37b8.gif= 4) (a + 2b)hello_html_4fbf37b8.gif

  5. аhello_html_m5d4c989e.gif+8bhello_html_m5d4c989e.gif= 5) 3 (a – b) (a + b)

6) ahello_html_m5d4c989e.gif- 8bhello_html_m5d4c989e.gif= 6) (a + 2b) (ahello_html_4fbf37b8.gif- 2ab + 4bhello_html_4fbf37b8.gif)

1 -5 4 -2

2 -4 5 -6

3 -1 6 -3

Вчитель: Сходячи по схилах гори, ми замовкаємо, щоб своїм гомоном не зрушити лавину снігу.

Тож наступне випробування називається : Мовчанка

ІV.Завдання Обережно! Снігова лавина

Вчитель показує завдання, ви піднімаєте сигнальну картку відповідного кольору: зелена правильні відповідь, червона – неправильна.

1) (x – 7)hello_html_4fbf37b8.gif= xhello_html_4fbf37b8.gif- 14x + 49 (TAK)

2) (x + 7)hello_html_4fbf37b8.gif= xhello_html_4fbf37b8.gif+ 7hello_html_4fbf37b8.gif (HI)

3) 25 + xhello_html_4fbf37b8.gif= (5 + x) (5 – x) (HI)

4) xhello_html_297a2b59.gif- 36 = (xhello_html_4fbf37b8.gif+ 6) (xhello_html_4fbf37b8.gif- 6) (TAK)

5) ahello_html_m5d4c989e.gif- bhello_html_m1e5b4555.gif= (a - bhello_html_4fbf37b8.gif) (ahello_html_4fbf37b8.gif+2abhello_html_4fbf37b8.gif+ bhello_html_297a2b59.gif) (HI)

6) 9 – 6x + xhello_html_4fbf37b8.gif= (3 - xhello_html_4fbf37b8.gif) (TAK)

7) (3a + x) (3a + x) = 9ahello_html_4fbf37b8.gif+ xhello_html_4fbf37b8.gif (HI)

8) (x – 3) (xhello_html_4fbf37b8.gif+ 3x + 9) = xhello_html_m5d4c989e.gif - 27 (TAK)

Вчитель: Ми дійшли до перевалу. Відпочиваючи зіграємо в настільну гру «лото».Вам дано полотно, на якому записане завдання. Потрібно знайти правильну відповідь і накрити її карткою.

V.Завдання. Настільна гра “Лото”

(x – 5)hello_html_4fbf37b8.gif

xhello_html_4fbf37b8.gif- 25

(x + 5)hello_html_4fbf37b8.gif

xhello_html_m5d4c989e.gif- 125

xhello_html_4fbf37b8.gif- 10x +25

xhello_html_4fbf37b8.gif+ 10x +25

  1. xhello_html_m57154582.gifГ

  2. (x – 5) (x + 5) = Р

  3. xhello_html_719356b8.gif А

  4. (x – 5) (xhello_html_347ca78b.gif Ф

  5. (x – 5)hello_html_4fbf37b8.gif= І

  6. (x + 5)hello_html_4fbf37b8.gif=hello_html_m53d4ecad.gifhello_html_m53d4ecad.gif Т


Ключове слово «графіт»

Легенда

Учитель. Одного разу в англiйському королівстві Камберленд знялася буря, сильний вітер виривав дерева з корінням, утворюючи вирви. В одній із таких вирв жителі виявили якусь чорну речовину. Назва цієї речовини графіт. Шматками графіту чабани стали мітити овець, купці робили написи на ящиках та кошиках. А що ви знаєте про графіт?(розповідь учнів).

VІ .Завдання.

Учень 1.На уроках фізики ми вивчали різні стани речовини: твердий, рідкий і газоподібний. Графіт належить до твердих тіл.

Тверді тіла поділяються на кристалічні та аморфні. Графіт – кристалічне тіло, має кристалічну решітку. Решітка графіту ніби поділена на шари, які легко зсуваються. Коли ми пишемо олівцем, то зсунуті нами кусочки графіту лягають у вигляді ліній на аркуші паперу.

Учень 2. На уроках географії ми вивчали, що графіт належить до метаморфічних порід. Метаморфізм – це зміна гірських порід на великих глибинах під дією великого тиску та температури. Вапняк перетворюється в мармур. Пісковик – у кварц, граніт - у гнейс , вугілля – у графіт. Графіт є цінним мінеральним ресурсом, який широко використовується у виробництві фарб, темного скла, підшипників. В Україні залягають поклади графіту світового значення. Родовища графітів приурочені до порід Українського щита. Найбільші поклади цієї мінеральної сировини в Кіровоградській області.

Вчитель: Перед вами зображення кристалічної решiтки графiту.

У нiй чiтко вираженi шари розташування молекул. Молекули утворюють шестикутники. Ви отримуєте 6 завдань .

VІІ .ЗавданняКристалічна решітка

1.Поставте замiсть зiрочки вираз, щоб утворилася правильна рiвнiсть.

(2а+*) (2а-*)= * - bhello_html_4fbf37b8.gif

(а + * )hello_html_4fbf37b8.gif= * + 8а +16

(phello_html_m5d4c989e.gif - 8) =( * - *)(phello_html_4fbf37b8.gif+ 2p + 4)

2.Виконайте множення

(b – 2 )(b + 2 )(bhello_html_4fbf37b8.gif+4) =

3.Обчислить

56hello_html_4fbf37b8.gif- 44hello_html_4fbf37b8.gif=

15hello_html_4fbf37b8.gif+ 2,15 *5 + 5hello_html_4fbf37b8.gif=

VІІІ. Завдання. Конкурс капiтанiв

1.Довести, що при будь-яких значеннях n вираз (n + 4 )hello_html_4fbf37b8.gif- nhello_html_4fbf37b8.gif дiлиться на 8.

2. Розв’язати рiвняння

хhello_html_297a2b59.gif- (хhello_html_4fbf37b8.gif + 5 )(хhello_html_4fbf37b8.gif-5 )= хhello_html_4fbf37b8.gif

3.Знайди значення виразу

5z + (z – 2 )(zhello_html_4fbf37b8.gif+ 2z + 4 )+ 8 ; якщо z = 0,2

\




2





8



1













3














5









4










6









7







Кросворд.


Кроссворд.

По горизонталi

1.Рiвнiсть, що має змiнну (Рiвняння )

2. Учений, який вiддiлив алгебру вiд математики й розглянув ii як самостiйний предмет (Аль- Хорезмi)

3.Один зi способiв розкладання многочленiв на множники (Групування )

4.Множник, який можна винести за дужки.(Спiльний )

5.Многочлен, який має два доданки (двочлен )

6.Наука, що вивчає розкладання многочлена на множники (алгебра)

7.Число, що задовольняє рiвняння.(корiнь)

По вертикалi

8. Сума кiлькох одночленiв (Многочлен)

ІХ .Завдання.

Ми здійснили пiдйом на вершину гори , долаючи труднощi пiдйому, показавши терпіння. На всьому шляху нам зустрiчалися приклади, для розумiння i пояснення яких потрiбнi знання.

Учитель. А тепер я прошу Вас прочитати наступну фразу:

«Забути не можна запамятати !»

1. Як буде звучати фраза ?

2.Вiд чого це залежить ?

Учнi : Вiд того де ми поставимо кому.

1.Забути, не можна запам’ятати !

2.Забути не можна, запам’ятати!

(читаємо хором)

Учитель: За допомогою смайликiв, зображених на листках, зобразити психологiчний настрiй на уроцi.

hello_html_m7fd417d7.gifhello_html_m48169382.gifhello_html_m93a2b7.gif





Комфортно Напружено Спокiйно,але не

комфортно.

Учитель: Ось ми i дiйшли до вершини гори сьогодні. Оцiнку, яку отримав учень виставляє сам.

Учитель: Ви чудовi команди. Разом ви пройшли всi етапи маршруту, якi подарували вам гори! До зустрiчi!

Розкладання многочленiв на множники з використанням формул скороченого множення.(7клас)
  • Математика
Описание:

 

Мета:Формувати вмiння  i навички учнiв застосовувати формули скороченого множення пiд час виконання  тотожних перетворень виразiв; розвивати увагу, спостережливiсть пiд час виконання завдання, розвивати життеву  компетентність, загальний розвиток учнiв, розвивати  розум, почуттiя волi, вмiння жити серед людей, творчу особистість; розширити кругозiр учнiв, пов’язуючи математику з іншими предметами;  виховувати культуру мовлення, упевненiсть в своїх силах.

 

Автор Борозенець Алла Григорівна
Дата добавления 27.11.2014
Раздел Математика
Подраздел Конспекты
Просмотров 713
Номер материала 5735
Скачать свидетельство о публикации

Оставьте свой комментарий:

Введите символы, которые изображены на картинке:

Получить новый код
* Обязательные для заполнения.


Комментарии:

↓ Показать еще коментарии ↓